ELAGGREGAT

Nätdrivna stängselaggregat är det vanligaste alternativet och lämpar sig bra till korta stängsel samt längre och mer krävande stängsel. Behöver du ett starkare aggregat till ditt elstängsel är ett nätanslutet aggregat oftast det bästa alternativet. Dessutom slipper du oroa dig för byta och ladda batteri. Långa sträckor elstängsel, kraftig vegetation och eltrådar med högt motstånd kräver kraftigare aggregat. Likaså vilket djurslag du vill stänga ute eller inne. Genom att välja eltråd med lågt motstånd och hålla efter högt gräs och annan växtlighet som kommer i kontakt med elstängslet får aggregatet bättre förutsättningar att leverera ström till stängslet optimalt. Absolut viktigast dock är att jorda rätt, du får aldrig mer ström i stängslet än vad du har jordat för. Vår rekommendation är 1 meter jordspett per J.

På de flesta elstängselaggregat anges olika max stängsellängder med eller utan vegetation, dessa siffror är teoretiska och kan användas för att jämföra de olika aggregaten mot varandra. Titta på vad aggregaten ger ut i volt obelastade och jämför vad som finns kvar vid ett motstånd på 500 Ω, detta ger en hint om kraften i aggregatet när ett djur går emot eller problem uppstår på stängslet.

Vi har utvecklat ett verktyg, Aggregatväljaren, som kan hjälpa dig att välja ett lämpligt elaggregat. Den är baserad på praktisk erfarenheter blandat med teoretiska parametrar, skapad för att hjälpa dig på traven och ge tips på lämpliga stängselaggregat som kan passa just ditt stängsels förhållande.

Behöver du ytterligare hjälp eller har frågor är du välkommen att kontakta oss på Djurgårdens Ridsport och Stängsel AB, vi hjälper dig gärna!

 

Läs mer