TRÄNINGSGJORDAR

TRÄNINGSGJORDAR

Är du på jakt efter ny tömkörningsgjord till din häst eller ponny? Då har du hittat rätt! Hos oss på Djurgårdens Ridsport och Stängsel hittar ni ett brett utbud av tömkörningsgjordar och longeringsgjordar i olika material och storlekar. En tömkörningsgjord och longeringsgjord är en typ av gjord som används för att fästa tömmarna vid hästens bett där sedan tömmen eller longeringslinan löper igenom när den tränas från marken. Tömkörningsgjorden hjälper till att fördela trycket från tömmarna eller linan genom öglor som sitter på tömkörningsgjorden som löper över hästens rygg eller sidor, vilket ger bättre balans och stabilitet. Det finns många olika material som en tömkörningsgjord kan tillverkas av, men de vanligaste är läder och nylon. Lädergjordar är vanligtvis mjuka och följsamma vilket ger en bekväm passform för hästen. Nylongjordar är hållbara, slitstarka och tåliga mot väder och vind, vilket gör dem idealiska för utomhusträning. Tömkörningsgjordar kan också ha detaljer i teddyfleece för att ge extra stötdämpning och komfort.

En tömkörningsgjord kan också vara utrustad med olika typer av spännen och justeringar. Detta gör det möjligt att anpassa gjorden till hästens storlek och form för en bekväm och säker passform. Det är viktigt att gjorden passar hästen korrekt för att undvika skav och irritation. När det kommer till longering är en denna typ av gjord väldigt bra när det kommer till inspänningar och form för hästen. Genom att använda sig utav en longeringsgjord kan man med enkelhet fästa hjälptyglar och inspänningar så att hästen lättare hittar rätt form och arbetar korrekt med sina bakben, rygg och nacke. Tack vare gjordens flexibilitet och olika typer av ringar och placeringar av dessa kan man enkelt anpassa träningen och hästens form.

Tömkörningsgjord och longeringsgjord

Tömkörning är en vanlig träningsmetod för hästar och ponnyer som används för att förbättra deras fysiska styrka, men även vara en förberedande träning när man vill köra in sin häst. Det är en form av markträning där hästen tränas från marken med hjälp av tömmarna som är fästa vid tömkörningsgjorden via hästens bett. Tömkörning och longering är en effektiv metod för att utveckla hästens balans, styrka och smidighet. Det kan också användas för att förbättra kommunikationen och samarbetet mellan häst och ryttare.

För att säkerställa att tömkörningen och longeringen utförs korrekt och säkert är det viktigt att använda rätt utrustning. En korrekt anpassad tömkörningsgjord är viktig för hästens välbefinnande och komfort under träningen. Det är också viktigt att använda rätt typ av tömmar och linor för att ge hästen tydliga signaler och underlätta kommunikationen.

Läs mer