SPORRAR

SPORRAR

Sporrar är ett vanligt och väldigt effektivt hjälpmedel som används av ryttare för att ge fina och exakta signaler till hästen. En sporre består vanligtvis av en liten metallpinne som fästs vid ryttarens stövel, precis bakom hälen. Genom att använda sporren på rätt sätt kan ryttaren kommunicera med hästen och ge subtila instruktioner. Hos oss på Djurgårdens Ridsport och Stängsel hittar ni ett brett och välsorterat sortiment av sporrar och tillbehör såsom sporrermmar och sporrskydd så att du som kund enkelt kan välja de sporrar som passar dig och din häst. Du hittar sporrar i olika längder och former såsom rundad kula, gummiklädda sporrar samt rullsporrar.

Använd sporrar på rätt sätt

Sporrar utgör en enastående hjälpreda för den erfarne ryttaren och används för att kunna påverka hästen med minimala hjälper, särskilt inom dressyren, men även inom hoppning och andra discipliner. Genom att fästa sporrarna med remmar runt ridstöveln eller ridskon, syftar man till att förbättra kommunikationen mellan ryttare och häst. Istället för att anstränga sig hårt och intensivt med skänkeln för en lite styv eller lat häst, tillåter sporrarna enbart en lätt beröring, vilket både hästen och ryttaren föredrar. Det är viktigt att nämna att sporrarna ska glida nedifrån och uppåt, inte från insidan och utåt, vilket en del kanske tror. Det innebär att ryttaren, vid användning av sporrar, behöver lyfta hälen något och sedan omedelbart sänka den för att använda dem på rätt sätt.

När hästen är i rörelse bör sporrarna följa hästens rytm, precis som skänkeln alltid gör, för att förstärka hästens naturliga gung och sedan fånga upp det med ett mjukt stöd i tygeln. När skänkeln är i neutralposition bör sporrarna inte ligga emot hästen. Det är viktigt att påpeka att många hästar är tillräckligt lyhörda, känsliga och mottagliga för skänkeln utan sporrar, och i sådana fall är sporrarna överflödiga. Vissa hästar kan till och med bli stressade av sporrar, och i dessa fall bör de inte användas alls. Sporrar bör enbart användas på hästar som tar emot och accepterar signalerna på ett avslappnat sätt.

Köp sporrar hos oss

Oavsett vilken typ av sporre du är ute efter så kan vi på Djurgårdens Ridsport och Stängsel hjälpa dig att välja rätt. Kontakta gärna vår kunniga personal via vår Kundtjänst så hjälper vi dig hela vägen!

För att skapa en balanserad relation mellan ryttare och häst är det också viktigt att förstå att sporren inte är en ersättning för korrekt ridningsteknik och utbildning. Den är endast en hjälpreda för att förtydliga och förfinad kommunikationen mellan häst och ryttare. Att utveckla en korrekt sits, balans och förmåga att använda skänkeln på rätt sätt är avgörande för att bli en skicklig ryttare, oavsett om man väljer att använda sporrar eller inte.

Läs mer