LINIMENT & KYLMEDEL

LINIMENT & KYLMEDEL

Hästliniment och kylmedel är en viktig del av många hästägares hälsorutiner för sina hästar. Liniment är en vätska som används för att lindra smärta och inflammation i muskler, senor och leder hos hästar. Linimentet appliceras genom att massera in det i hästens muskler genom att använda en trasa, svamp eller borste för att enklare applicera linimentet på rätt område på hästen. En vanlig användning av hästliniment är efter träning eller tävling för att hjälpa hästen att återhämta sig snabbare och förebygga exempelvis träningsvärk. Liniment kan också användas före träning för att värma upp hästens muskler och minska risken för skador. Ett annat exempel är att använda kylgel på hästens ben för att lindra svullnad efter ett hårt träningspass eller tävling. Genom att kyla ner hästens leder och ben hjälper du hästen att få ner eventuell svullnad då blodkärlen drar ihop sig tack vare kylan, och risken för svullnad och ömhet minskar.

Hästliniment och kylmedel för din häst

Det finns olika typer av liniment och kylmedel för hästar, var och en med sina egna fördelar. Till exempel kan man använda ett kylande liniment för att minska svullnad och inflammation, medan man kan använda en värmande liniment för att öka blodcirkulationen och främja läkning av skador. Många gånger kan hästliniment ha en smärtlindrande effekt på hästen och hjälper till att antingen kyla ner eller värma upp området där det kan uppstå stelhet. Hos oss på Djurgårdens Ridsport och Stängsel hittar ni allt från salvor, gel, lera och kylande damasker i olika volymer och storlekar.

Det är viktigt att följa instruktionerna när man använder liniment och kylmedel för att undvika överdosering eller irritation av huden. Man bör också vara noga med att rengöra hästens hud och päls innan man applicerar liniment för att undvika att smuts och bakterier blandas med linimentet.
Liniment och kylmedel är ett praktiskt och effektivt medel för att hjälpa hästen att återhämta sig snabbare från ansträngande träning och tävling. Det är viktigt att välja rätt typ av liniment för hästens behov och att använda det korrekt för att maximera dess fördelar.

Läs mer